Bra att veta om företagslån

Finansiera ditt företag
Visa alla företagslån

Artiklar

Vad krävs för att ta ett företagslån?

När du ansöker om ett företagslån är det ditt företag som står som huvudperson på ansökan och det betyder således att det är ditt företag som måste leva upp till kraven. Har du en enskild firma kommer även din personliga ekonomi att ha en betydande roll för om lånet blir godkänt eller inte.

Räntor

När du som privatperson ansöker om ett privatlån kommer ditt lån att bestå av flera delar. Den ena delen som ska betalas tillbaka är amorteringen, vilket är själva lånet i sig. Därefter ska du också betala en effektiv ränta och en månatlig ränta. Precis på samma sätt fungerar ett företagslån.

Läs:
Räntor

Personlig borgen

Personlig borgen är ett begrepp som är mycket vanligt i samband med företagslån som till skillnad från bolån och billån sällan kräver någon form av säkerhet i övrigt. Istället för säkerhet brukar man dock använda sig av en annan typ av “pant”, vilket är just den personliga borgen. Det innebär att din personliga ekonomi kommer att vara den säkerhet som banken kräver för lånet.

Lån till nystartat företag

Banker och andra långivare kan utvärdera ett företags betalningsförmåga på olika sätt, och lägger mer eller mindre vikt på vissa områden. Gemensamt för alla långivare är dock att de utvärderar företagets ekonomiska status, säkerhet och affärsplaner. Ett nystartat företag har sällan mer än planer och ambition, vilket i princip alltid innebär att det är svårare att få ett företagslån – åtminstone ett gynnsamt sådant.

Företagslån via låneförmedlare

En låneförmedlare kan beskrivas som en mellanhand som gör det möjligt för låntagaren att hitta låneerbjudanden från många långivare. Det gör det möjligt att jämföra många erbjudanden på samma gång vilken ökar chansen att hitta det bästa.

Företagslån till enskild firma

När du ansöker om företagslån så är bolagsformen en av faktorerna som påverkar lånevillkoren. Företagslån till enskilda firmor skiljer sig något jämfört med lån till aktiebolag. Det finns dock många långivare som erbjuder lån till företagare med enskild firma.