Vad krävs för att ta ett företagslån?

När du ansöker om ett företagslån är det ditt företag som står som huvudperson på ansökan och det betyder således att det är ditt företag som måste leva upp till kraven. Har du en enskild firma kommer även din personliga ekonomi att ha en betydande roll för om lånet blir godkänt eller inte.

Finansiera ditt företag
Visa alla företagslån

Grundkrav och företagsformer

Ett av de vanligaste kraven är att du har tillgång till ett BankID och att du uppfyller kraven för minsta omsättning. Den minsta omsättningen kan ligga på allt från 450 000 till 2 000 000 kronor. Det kan även vara så att det finns ett krav på att du måste ha ett visst antal bokslut bakom dig och att ditt företag måste ha varit aktivt under en viss tid. Denna tid kan variera väldigt mycket, men oftast handlar det om 3-12 månader. Detsamma gäller även när det kommer till försäljning. Det kan vara så att du behöver uppvisa en aktiv försäljning under x-antal månader.

Accepterade bolagsformer

  • Aktiebolag
  • Kommanditbolag
  • Ekonomisk förening
  • Handelsbolag
  • Enskild firma

Är säkerhet ett krav för företagslån?

Det är inte helt ovanligt att du kan behöva lämna en säkerhet för att få ditt företagslån beviljat. Sanningen är att en säkerhet faktiskt är mycket vanligt förekommande. Några exempel på säkerhet kan bland annat vara en personlig borgen, vilket är det som förekommer främst. Att få ett lån beviljat utan någon säkerhet är dock inte lika vanligt. Visst förekommer det att det finns långivare som erbjuder detta, men det är inte standard.

En kreditupplysning kommer alltid att tas i samband med en ansökan. Kreditupplysningen tas på företaget, såväl som på företrädare och eventuella borgensmän. Vilket kreditupplysningsföretag som långivaren använder sig av kan skilja sig åt. De allra flesta väljer UC, vilket är en förkortning på Upplysningscentralen, men det finns även långivare som valt Bisnode eller Creditsafe. Har du många kreditförfrågningar sedan tidigare kan du öka din chans att få lånet beviljat genom att undvika att ansöka via UC.

Krav på avbetalning

Om du blir beviljad ett företagslån och väljer att signera detta har du ingått i ett avtal med långivaren eller banken. Det innebär att du har ansvar för att lånet betalas tillbaka. Inom de 14 första dagarna har du dock ångerrätt och kan återlämna hela lånebeloppet, förutsatt att du inte har använt dig av pengarna. På avtalet kommer du att se hur lånet ska betalas tillbaka och hur mycket som ska betalas. Återbetalningen sker vanligtvis månadsvis med en månatlig ränta och en effektiv ränta. Hur lång tid du har på dig att betala tillbaka lånet kan variera mellan allt från 3 månader och upp till flera år. När du ansöker om företagslånet får du fylla i dina önskemål om löptiden, men den slutgiltiga återbetalningstiden kommer att beslutas av banken/långivaren.